Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Resetowanie ustawień
Reset

Ekologiczne kiełki

Ekologiczne kiełki

Ekologia to nie tylko sprzątanie i segregacja odpadów. Jeśli chcemy mieć wpływ na stan naszej planety warto zrobić coś więcej. W naszej szkole promujemy różne akcje ekologiczne. Tym razem w ramach innowacji „8 miesięcy z ekologią” uczniowie klas czwartych zajęli się  uprawą kiełków. Dlaczego? Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Są cennym źródłem witamin: A, C, E, K i z grupy B. Dostarczają także żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas i cynk. Ponadto zawierają błonnik, który reguluje pracę jelit. Nie trzeba ich kupować w sklepie, możemy je uprawiać w domu w pełni ekologicznie! Czwartoklasiści bardzo chętnie podjęli się tego zadania w szkole. Mogli pracować w grupach, ale większość wolała wykonać zadanie samodzielnie. Aby uprawa była ekologiczna uczniowie wykorzystali słoiki po przetworach oraz gazę. Wcześniej zakupione nasiona (głównie rzodkiewki) zalali wodą i pozostawili na noc. Następnego dnia wypłukali je i dbali, aby przez kolejne dni były odpowiednio nawilżone. Swoje spostrzeżenia spisywali na karcie obserwacji. W taki oto prosty sposób uzyskali zdrowy, ekologiczny dodatek do kanapek. Zachęcam do obejrzenia galerii. Niech będzie ona inspiracją do założenia własnej uprawy kiełków.

Anna Nowak

Kliknij GALERIA

Data dodania: 2022-03-28 20:17:20
Data edycji: 2022-03-28 20:22:37
Ilość wyświetleń: 374

Konkursy

Konkurs Kaszubskiej Pieśni Bożonarodzeniowej
Więcej informacji

ERASMUS PLUS

Erasmus + Corner
Więcej informacji

Kalendarz

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji

Strefa Nauczyciela

Potrzebne informacje oraz dokumenty
Zobacz

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej