Ekologia to nie tylko sprzątanie i segregacja odpadów. Jeśli chcemy mieć wpływ na stan naszej planety warto zrobić coś więcej. W naszej szkole promujemy różne akcje ekologiczne. Tym razem w ramach innowacji „8 miesięcy z ekologią” uczniowie klas czwartych zajęli się uprawą kiełków. Dlaczego? Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Są cennym źródłem witamin: A, C, E, K i z grupy B. Dostarczają także żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas i cynk. Ponadto zawierają błonnik, który reguluje pracę jelit. Nie trzeba ich kupować w sklepie, możemy je uprawiać w domu w pełni ekologicznie! Czwartoklasiści bardzo chętnie podjęli się tego zadania w szkole. Mogli pracować w grupach, ale większość wolała wykonać zadanie samodzielnie. Aby uprawa była ekologiczna uczniowie wykorzystali słoiki po przetworach oraz gazę. Wcześniej zakupione nasiona (głównie rzodkiewki) zalali wodą i pozostawili na noc. Następnego dnia wypłukali je i dbali, aby przez kolejne dni były odpowiednio nawilżone. Swoje spostrzeżenia spisywali na karcie obserwacji. W taki oto prosty sposób uzyskali zdrowy, ekologiczny dodatek do kanapek. Zachęcam do obejrzenia galerii. Niech będzie ona inspiracją do założenia własnej uprawy kiełków.