Uroczyste zakończenie projektu edukacji regionalnej KASZËBË TO MË - BÙLWA - Zespół Szkolno - Przedszkolnyw Szemudzie
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Resetowanie ustawień
Reset

Uroczyste zakończenie projektu edukacji regionalnej KASZËBË TO MË - BÙLWA

Uroczyste zakończenie projektu edukacji regionalnej KASZËBË TO MË - BÙLWA

 Podsumowanie projektu odbyÅ‚o siÄ™ w ramach obchodów ,,II Szemudzkich Dni Dziedzictwa Kulturowego" w hali widowiskowo - sportowej w Szemudzie. Wzięło w nim udziaÅ‚ 214 uczniów z klas pierwszych, drugich i trzecich naszej szkoÅ‚y. Celem projektu byÅ‚o zdobywanie wiedzy na temat regionu i ksztaÅ‚towania wiÄ™zi emocjonalnej ze spoÅ‚ecznoÅ›ciÄ… lokalnÄ….     Projekt zakÅ‚adaÅ‚ troskÄ™ o kulturÄ™ regionu i poszanowanie twórców oraz rozwijanie aktywnoÅ›ci dziecka poprzez pobudzanie jego wyobraźni. W trakcie realizacji zachÄ™caliÅ›my do twórczej aktywnoÅ›ci oraz umiejÄ™tnego wyrażania siebie w różnych formach plastycznych. Natomiast 29 października 2019r. w dniu zakoÅ„czenia i podsumowania projektu wójt Gminy Szemud p. Ryszard Kalkowski oraz zaproszeni goÅ›cie przenieÅ›li siÄ™ w Å›wiat dziecka i wykonali przepiÄ™kne prace z ziemniaka. Podczas wykonywania  „cudaka z ziemniaka" wystÄ…piÅ‚ zespóÅ‚ regionalny naszej szkoÅ‚y „KRÔSNIÃTA", który zaprezentowaÅ‚ piosenki i taÅ„ce kaszubskie. Wszyscy zaÅ›piewaliÅ›my  „Kaszëbszczé nutë" i zataÅ„czyliÅ›my taniec kaszubski ze Å›piewem do melodii  „Kowal". OdbyÅ‚y siÄ™ także warsztaty kulinarne z udziaÅ‚em rodziców - wariacje na temat ziemniaka. Wykonywano  potrawy wedÅ‚ug wÅ‚asnego pomysÅ‚u. Po degustacji przygotowanych saÅ‚atek i chleba ze smalcem uczniowie mieli możliwość zapoznania siÄ™ z haftem kaszubskim, poznali tajniki rzeźbiarstwa,  przÄ™dzenia weÅ‚ny na koÅ‚owrotku oraz  technikÄ™ powstawania weÅ‚nianych skarpet i innych części garderoby na drutach. Podczas koncertu życzeÅ„ poszczególne klasy zaprezentowaÅ‚y pieÅ›ni kaszubskie, na akordeonie graÅ‚ p. Tomasz Becker. DzieÅ„ kaszubski zakoÅ„czyÅ‚ siÄ™ przeprowadzeniem konkursu „ziemniaczana zabawa”. Podczas caÅ‚ego projektu zadaniom i konkursom towarzyszyÅ‚a wspaniaÅ‚a atmosfera zdrowej rywalizacji i zabawy, która dostarczyÅ‚a satysfakcji nie tylko dzieciom, ale także rodzicom oraz zaproszonym goÅ›ciom. W finale projektu odbyÅ‚o siÄ™ wrÄ™czenie nagród za zajÄ™cie poszczególnych miejsc w konkursach.

Konkurs plastyczny dla dzieci   „BÙLWÒWI CËDÔK"

I miejsc  Julia Sytn - Brauer -  Ia

II miejsce  Kacper Korab - IIb

III miejsce  Nikola Browarczyk -  IIc

Wyróżnienie:  Adam Kozel - Ib

                         Nikola Dybowska  - Ic

                         Patrycja Klecha  - IIa

                         Igor Stolz  -  IIIa

                        Konrad Stenka  -  IIIb

                        Klein Józef  - IIIc

 Konkurs dla dzieci i rodziców  „ZABAWKA KASZUBSKA"                                                          

   I miejsce:  Igor Bojke - Ia                         rodzic: p. Katarzyna

                  Ewelina Górska - IIb                   rodzic: p. Barbara

 II miejsce: Laura Sor - Ib                            rodzice: pp. Krzysztof, Izabela      

                  Wiktotaia Jankowska - IIa          rodzice pp.: Kamila, Sylwester                                               

                 Hubert Janic - IIIc                         rodzice pp.: Anna, Andrzej

III miejsce: Wiktor Mitkiewicz -  Ib             rodzic: p. Katarzyna

                 Maja Hartyn-LeszczyÅ„sk  -  IIc        rodzic p.: Marcin

Wyróżnienie:  Maria Kalkowska - Ib              rodzic p.: Maria

                    Marcel Dawidowski - IIa         rodzice pp.: Beata, Marcin

                   JuliaBrowarczyk - IIc              rodzic p.: Renata

                  Konrad Stenka - IIIb                 rodzic p.: Anna      

Konkurs dla rodziców i nauczycieli  „POTRAWY KASZUBSKIE"

I miejsce Patrycja SzymaÅ„ska – „kaszubska zupa brzadowa"

II miejsce Katarzyna Bojke - „zacierka z ziemniaków"

III miejsce Ewa Galant -  „szare kluski ziemniaczane podduszone z boczkiem i  cebulÄ…",   „zupa z brukwi na gÄ™sinie"

Zgodnie z zapowiedziÄ… publikujemy przepis p. Patrycji SzymaÅ„skiej na  „kaszubskÄ… zupÄ™ brzadowÄ…", która zdobyÅ‚a gÅ‚ówna nagrodÄ™:

KASZUBSKA ZUPA BRZADOWA                                                                                            

skÅ‚adniki: 300 gramów wÄ™dzonych Å›liwek, 150 gramów wÄ™dzonych gruszek, 150 gramów Å›liwek z kompotu, 10 goździków, cukier do smaku (opcjonalnie), 2 litry wody                                                 

kluseczki: 150 gramów mÄ…ki pszennej okoÅ‚o poÅ‚owy szklanki przegotowanej, ciepÅ‚ej wody, szczypta soli

Suszone owoce zalewamy wodÄ…. Moczymy je przez godzinÄ™, można także zostawić na noc. NastÄ™pnie dodajemy goździki i kroimy owoce na mniejsze części. Gotujemy na maÅ‚ym ogniu aż owoce zmiÄ™knÄ…. Smakujemy zupÄ™ i jeżeli nie jest sÅ‚odka, dosÅ‚adzamy. Do miski wsypujemy mÄ…kÄ™ i sól. Dodajemy stopniowo wodÄ™. Ciasto na kluseczki nie powinno siÄ™ lepić do dÅ‚oni, a konsystencja ma przypominać ciasto do pizzy. Ciasto rwiemy na maÅ‚e kawaÅ‚ki i wrzucamy do zupy. Kluseczki gotujÄ… siÄ™ ekspresowo.                                              

Zupa jest wyśmienita. Polecamy!

Serdecznie dziÄ™kujÄ™ Dyrekcji, Nauczycielom, pracownikom GCKSiR w Szemudzie, twórcom ludowym,  Rodzicom i wszystkim za udziaÅ‚ w konkursach oraz zaangażowanie w organizacjÄ™ DNIA KASZUBSKIEGO.

AUTORKA PROJEKTU:
Sabina Kwidzińska

Kliknij GALERIA

Data dodania: 2019-11-04 20:30:33
Data edycji: 2019-11-04 20:57:41
Ilość wyświetleń: 789

Konkursy

Konkurs Kaszubskiej Pieśni Bożonarodzeniowej
Więcej informacji

ERASMUS PLUS

Erasmus + Corner
Więcej informacji

Kalendarz

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji

Strefa Nauczyciela

Potrzebne informacje oraz dokumenty
Zobacz

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej