Uroczyste zakończenie projektu edukacji regionalnej KASZËBË TO MË - BÙLWA - Zespół Szkolno - Przedszkolnyw Szemudzie
Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Reset
Reset

Uroczyste zakończenie projektu edukacji regionalnej KASZËBË TO MË - BÙLWA

Uroczyste zakończenie projektu edukacji regionalnej KASZËBË TO MË - BÙLWA

 Podsumowanie projektu odbyÅ‚o siÄ™ w ramach obchodów ,,II Szemudzkich Dni Dziedzictwa Kulturowego" w hali widowiskowo - sportowej w Szemudzie. Wzięło w nim udziaÅ‚ 214 uczniów z klas pierwszych, drugich i trzecich naszej szkoÅ‚y. Celem projektu byÅ‚o zdobywanie wiedzy na temat regionu i ksztaÅ‚towania wiÄ™zi emocjonalnej ze spoÅ‚ecznoÅ›ciÄ… lokalnÄ….     Projekt zakÅ‚adaÅ‚ troskÄ™ o kulturÄ™ regionu i poszanowanie twórców oraz rozwijanie aktywnoÅ›ci dziecka poprzez pobudzanie jego wyobraźni. W trakcie realizacji zachÄ™caliÅ›my do twórczej aktywnoÅ›ci oraz umiejÄ™tnego wyrażania siebie w różnych formach plastycznych. Natomiast 29 października 2019r. w dniu zakoÅ„czenia i podsumowania projektu wójt Gminy Szemud p. Ryszard Kalkowski oraz zaproszeni goÅ›cie przenieÅ›li siÄ™ w Å›wiat dziecka i wykonali przepiÄ™kne prace z ziemniaka. Podczas wykonywania  „cudaka z ziemniaka" wystÄ…piÅ‚ zespóÅ‚ regionalny naszej szkoÅ‚y „KRÔSNIÃTA", który zaprezentowaÅ‚ piosenki i taÅ„ce kaszubskie. Wszyscy zaÅ›piewaliÅ›my  „Kaszëbszczé nutë" i zataÅ„czyliÅ›my taniec kaszubski ze Å›piewem do melodii  „Kowal". OdbyÅ‚y siÄ™ także warsztaty kulinarne z udziaÅ‚em rodziców - wariacje na temat ziemniaka. Wykonywano  potrawy wedÅ‚ug wÅ‚asnego pomysÅ‚u. Po degustacji przygotowanych saÅ‚atek i chleba ze smalcem uczniowie mieli możliwość zapoznania siÄ™ z haftem kaszubskim, poznali tajniki rzeźbiarstwa,  przÄ™dzenia weÅ‚ny na koÅ‚owrotku oraz  technikÄ™ powstawania weÅ‚nianych skarpet i innych części garderoby na drutach. Podczas koncertu życzeÅ„ poszczególne klasy zaprezentowaÅ‚y pieÅ›ni kaszubskie, na akordeonie graÅ‚ p. Tomasz Becker. DzieÅ„ kaszubski zakoÅ„czyÅ‚ siÄ™ przeprowadzeniem konkursu „ziemniaczana zabawa”. Podczas caÅ‚ego projektu zadaniom i konkursom towarzyszyÅ‚a wspaniaÅ‚a atmosfera zdrowej rywalizacji i zabawy, która dostarczyÅ‚a satysfakcji nie tylko dzieciom, ale także rodzicom oraz zaproszonym goÅ›ciom. W finale projektu odbyÅ‚o siÄ™ wrÄ™czenie nagród za zajÄ™cie poszczególnych miejsc w konkursach.

Konkurs plastyczny dla dzieci   „BÙLWÒWI CËDÔK"

I miejsc  Julia Sytn - Brauer -  Ia

II miejsce  Kacper Korab - IIb

III miejsce  Nikola Browarczyk -  IIc

Wyróżnienie:  Adam Kozel - Ib

                         Nikola Dybowska  - Ic

                         Patrycja Klecha  - IIa

                         Igor Stolz  -  IIIa

                        Konrad Stenka  -  IIIb

                        Klein Józef  - IIIc

 Konkurs dla dzieci i rodziców  „ZABAWKA KASZUBSKA"                                                          

   I miejsce:  Igor Bojke - Ia                         rodzic: p. Katarzyna

                  Ewelina Górska - IIb                   rodzic: p. Barbara

 II miejsce: Laura Sor - Ib                            rodzice: pp. Krzysztof, Izabela      

                  Wiktotaia Jankowska - IIa          rodzice pp.: Kamila, Sylwester                                               

                 Hubert Janic - IIIc                         rodzice pp.: Anna, Andrzej

III miejsce: Wiktor Mitkiewicz -  Ib             rodzic: p. Katarzyna

                 Maja Hartyn-LeszczyÅ„sk  -  IIc        rodzic p.: Marcin

Wyróżnienie:  Maria Kalkowska - Ib              rodzic p.: Maria

                    Marcel Dawidowski - IIa         rodzice pp.: Beata, Marcin

                   JuliaBrowarczyk - IIc              rodzic p.: Renata

                  Konrad Stenka - IIIb                 rodzic p.: Anna      

Konkurs dla rodziców i nauczycieli  „POTRAWY KASZUBSKIE"

I miejsce Patrycja SzymaÅ„ska – „kaszubska zupa brzadowa"

II miejsce Katarzyna Bojke - „zacierka z ziemniaków"

III miejsce Ewa Galant -  „szare kluski ziemniaczane podduszone z boczkiem i  cebulÄ…",   „zupa z brukwi na gÄ™sinie"

Zgodnie z zapowiedziÄ… publikujemy przepis p. Patrycji SzymaÅ„skiej na  „kaszubskÄ… zupÄ™ brzadowÄ…", która zdobyÅ‚a gÅ‚ówna nagrodÄ™:

KASZUBSKA ZUPA BRZADOWA                                                                                            

skÅ‚adniki: 300 gramów wÄ™dzonych Å›liwek, 150 gramów wÄ™dzonych gruszek, 150 gramów Å›liwek z kompotu, 10 goździków, cukier do smaku (opcjonalnie), 2 litry wody                                                 

kluseczki: 150 gramów mÄ…ki pszennej okoÅ‚o poÅ‚owy szklanki przegotowanej, ciepÅ‚ej wody, szczypta soli

Suszone owoce zalewamy wodÄ…. Moczymy je przez godzinÄ™, można także zostawić na noc. NastÄ™pnie dodajemy goździki i kroimy owoce na mniejsze części. Gotujemy na maÅ‚ym ogniu aż owoce zmiÄ™knÄ…. Smakujemy zupÄ™ i jeżeli nie jest sÅ‚odka, dosÅ‚adzamy. Do miski wsypujemy mÄ…kÄ™ i sól. Dodajemy stopniowo wodÄ™. Ciasto na kluseczki nie powinno siÄ™ lepić do dÅ‚oni, a konsystencja ma przypominać ciasto do pizzy. Ciasto rwiemy na maÅ‚e kawaÅ‚ki i wrzucamy do zupy. Kluseczki gotujÄ… siÄ™ ekspresowo.                                              

Zupa jest wyśmienita. Polecamy!

Serdecznie dziÄ™kujÄ™ Dyrekcji, Nauczycielom, pracownikom GCKSiR w Szemudzie, twórcom ludowym,  Rodzicom i wszystkim za udziaÅ‚ w konkursach oraz zaangażowanie w organizacjÄ™ DNIA KASZUBSKIEGO.

AUTORKA PROJEKTU:
Sabina Kwidzińska

Kliknij GALERIA

Data dodania: 2019-11-04 20:30:33
Data edycji: 2019-11-04 20:57:41
Ilość wyświetleń: 706

Konkursy

Konkurs Kaszubskiej Pieśni Bożonarodzeniowej
Więcej informacji

ERASMUS PLUS

Erasmus + Corner
Więcej informacji

Kalendarz

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji

Strefa Nauczyciela

Potrzebne informacje oraz dokumenty
Zobacz

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej