Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Uroczyste zakończenie projektu edukacji regionalnej KASZËBË TO MË - BÙLWA

Uroczyste zakończenie projektu edukacji regionalnej KASZËBË TO MË - BÙLWA

 Podsumowanie projektu odbyło się w ramach obchodów ,,II Szemudzkich Dni Dziedzictwa Kulturowego" w hali widowiskowo - sportowej w Szemudzie. Wzięło w nim udział 214 uczniów z klas pierwszych, drugich i trzecich naszej szkoły. Celem projektu było zdobywanie wiedzy na temat regionu i kształtowania więzi emocjonalnej ze społecznością lokalną.     Projekt zakładał troskę o kulturę regionu i poszanowanie twórców oraz rozwijanie aktywności dziecka poprzez pobudzanie jego wyobraźni. W trakcie realizacji zachęcaliśmy do twórczej aktywności oraz umiejętnego wyrażania siebie w różnych formach plastycznych. Natomiast 29 października 2019r. w dniu zakończenia i podsumowania projektu wójt Gminy Szemud p. Ryszard Kalkowski oraz zaproszeni goście przenieśli się w świat dziecka i wykonali przepiękne prace z ziemniaka. Podczas wykonywania  „cudaka z ziemniaka" wystąpił zespół regionalny naszej szkoły „KRÔSNIÃTA", który zaprezentował piosenki i tańce kaszubskie. Wszyscy zaśpiewaliśmy  „Kaszëbszczé nutë" i zatańczyliśmy taniec kaszubski ze śpiewem do melodii  „Kowal". Odbyły się także warsztaty kulinarne z udziałem rodziców - wariacje na temat ziemniaka. Wykonywano  potrawy według własnego pomysłu. Po degustacji przygotowanych sałatek i chleba ze smalcem uczniowie mieli możliwość zapoznania się z haftem kaszubskim, poznali tajniki rzeźbiarstwa,  przędzenia wełny na kołowrotku oraz  technikę powstawania wełnianych skarpet i innych części garderoby na drutach. Podczas koncertu życzeń poszczególne klasy zaprezentowały pieśni kaszubskie, na akordeonie grał p. Tomasz Becker. Dzień kaszubski zakończył się przeprowadzeniem konkursu „ziemniaczana zabawa”. Podczas całego projektu zadaniom i konkursom towarzyszyła wspaniała atmosfera zdrowej rywalizacji i zabawy, która dostarczyła satysfakcji nie tylko dzieciom, ale także rodzicom oraz zaproszonym gościom. W finale projektu odbyło się wręczenie nagród za zajęcie poszczególnych miejsc w konkursach.

Konkurs plastyczny dla dzieci   „BÙLWÒWI CËDÔK"

I miejsc  Julia Sytn - Brauer -  Ia

II miejsce  Kacper Korab - IIb

III miejsce  Nikola Browarczyk -  IIc

Wyróżnienie:  Adam Kozel - Ib

                         Nikola Dybowska  - Ic

                         Patrycja Klecha  - IIa

                         Igor Stolz  -  IIIa

                        Konrad Stenka  -  IIIb

                        Klein Józef  - IIIc

 Konkurs dla dzieci i rodziców  „ZABAWKA KASZUBSKA"                                                          

   I miejsce:  Igor Bojke - Ia                         rodzic: p. Katarzyna

                  Ewelina Górska - IIb                   rodzic: p. Barbara

 II miejsce: Laura Sor - Ib                            rodzice: pp. Krzysztof, Izabela      

                  Wiktotaia Jankowska - IIa          rodzice pp.: Kamila, Sylwester                                               

                 Hubert Janic - IIIc                         rodzice pp.: Anna, Andrzej

III miejsce: Wiktor Mitkiewicz -  Ib             rodzic: p. Katarzyna

                 Maja Hartyn-Leszczyńsk  -  IIc        rodzic p.: Marcin

Wyróżnienie:  Maria Kalkowska - Ib              rodzic p.: Maria

                    Marcel Dawidowski - IIa         rodzice pp.: Beata, Marcin

                   JuliaBrowarczyk - IIc              rodzic p.: Renata

                  Konrad Stenka - IIIb                 rodzic p.: Anna      

Konkurs dla rodziców i nauczycieli  „POTRAWY KASZUBSKIE"

I miejsce Patrycja Szymańska – „kaszubska zupa brzadowa"

II miejsce Katarzyna Bojke - „zacierka z ziemniaków"

III miejsce Ewa Galant -  „szare kluski ziemniaczane podduszone z boczkiem i  cebulą",   „zupa z brukwi na gęsinie"

Zgodnie z zapowiedzią publikujemy przepis p. Patrycji Szymańskiej na  „kaszubską zupę brzadową", która zdobyła główna nagrodę:

KASZUBSKA ZUPA BRZADOWA                                                                                            

składniki: 300 gramów wędzonych śliwek, 150 gramów wędzonych gruszek, 150 gramów śliwek z kompotu, 10 goździków, cukier do smaku (opcjonalnie), 2 litry wody                                                 

kluseczki: 150 gramów mąki pszennej około połowy szklanki przegotowanej, ciepłej wody, szczypta soli

Suszone owoce zalewamy wodą. Moczymy je przez godzinę, można także zostawić na noc. Następnie dodajemy goździki i kroimy owoce na mniejsze części. Gotujemy na małym ogniu aż owoce zmiękną. Smakujemy zupę i jeżeli nie jest słodka, dosładzamy. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy stopniowo wodę. Ciasto na kluseczki nie powinno się lepić do dłoni, a konsystencja ma przypominać ciasto do pizzy. Ciasto rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do zupy. Kluseczki gotują się ekspresowo.                                              

Zupa jest wyśmienita. Polecamy!

Serdecznie dziękuję Dyrekcji, Nauczycielom, pracownikom GCKSiR w Szemudzie, twórcom ludowym,  Rodzicom i wszystkim za udział w konkursach oraz zaangażowanie w organizację DNIA KASZUBSKIEGO.

AUTORKA PROJEKTU:
Sabina Kwidzińska

Kliknij GALERIA

Data dodania: 2019-11-04 20:30:33
Data edycji: 2019-11-04 20:57:41
Ilość wyświetleń: 936

Strefa Nauczyciela

Potrzebne informacje oraz dokumenty
Zobacz

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej