W listopadzie uczniowie klas 7 wzięli udział w warsztatach, podczas których uczyli się podstaw zdrowego odżywiania oraz uświadomili sobie, że wybór nieprzetworzonej żywności jest korzystne dla zdrowia i środowiska.
Zadaniem uczniów było przygotowanie śniadania, w oparciu o dwie zasady:
Propozycja warsztatów spotkała się z ogromnym entuzjazmem ze strony uczniów. Młodzież podeszła do zadania bardzo profesjonalnie, a pracując w grupach świetnie współpracowali i integrowali się. Efekty końcowe były zaskakujące, zdecydowana większość grup przygotowała pełnowartościowe, urozmaicone i ładnie podane posiłki, co wskazywało, że nie mieli kłopotu z pierwszą zasadą naszych warsztatów. Więcej trudności sprawiła dzieciom druga reguła, mimo wskazówek, które otrzymały pojawiały się produkty tj. ser czy wędlina w jednorazowych opakowaniach lub woreczkach foliowych. Z pozoru prosta rzecz, a jednak trudna. Musimy, więc uczyć młode pokolenie, że najlepszym rozwiązaniem jest niekupowanie produktów, które po jednokrotnym wykorzystaniu lądują w śmietniku. Robiąc zakupy warto brać pod uwagę to, czy możliwe będzie ponowne wykorzystanie opakowania w domu – na przykład słoika do przechowywania żywności. Jeśli produkt w sklepie dostępny jest luzem – pakujmy w swoje pojemniki, woreczki. Dzięki temu nie dołożymy kolejnej cegiełki do góry śmieci na wysypisku oraz ograniczymy emisję gazów cieplarnianych. Pamiętajmy – najlepszy śmieć to taki, który nie powstał.
Zapraszamy do obejrzenia naszej galerii.
B.Ziemann-Pietrzykowska
Kliknij GALERIA
84-217 Szemud
Szkolna 4